Visste du at din gamle fryser kan være et lite strømsluk? Om du har en 15-20 år gammel fryser, kan denne bruke opptil dobbelt så mye strøm som en moderne fryser.
Selv om fryseren alene ikke utgjør voldsom kostnad, kan det være gode penger å spare ved å bytte ut en eldre modell. Les videre for å lære hvor mye strøm en fryser faktisk bruker, hvordan det kan lønne seg å bytte ut en eldre fryser, samt flere praktiske tips for hvordan du kan redusere strømforbruket til fryseren din.
Faktorer som påvirker en fryser sitt strømforbruk
Strømforbruket til fryseren din avhenger av 3 hovedfaktorer: Størrelse, Alder og hvor godt den er isolert (kuldetap).
Størrelse og kapasitet er direkte relatert til strømforbruket. Større fryserenheter vil generelt forbruke mer strøm på grunn av det økte arealet som skal holdes kaldt. Men, det er også viktig å vurdere hvordan kapasiteten utnyttes; en full fryser er mer energieffektiv enn en halvfull, fordi de frosne varene bidrar til å holde temperaturen nede.
Høyere alder er synonmt med lavere energieffektivitet. Nyere frysermodeller er ofte mer energieffektive grunnet fremskritt innen teknologi og strengere krav til energieffektivitet. En fryser som er over ti år gammel, kan bruke betydelig mer strøm enn en ny modell med høyere energieffektivitetsklasse.
Isolasjonskvalitet og tettheten på døren spiller også en kritisk rolle. God isolasjon holder den kalde luften inne, mens en tett dørpakning forhindrer at varm luft trenger inn. Dette reduserer behovet for fryseren til å jobbe hardt for å opprettholde temperaturen, noe som igjen reduserer strømforbruket.
Gjennomsnittlig Strømforbruk
En frysers strømforbruk variere ut i fra størelse, design, energieffektivitet (alder). La oss se på gjennomsnittlig strømforbruk for ulike frysermodeller og hvordan dette påvirkes av energimerkingen.
Energieffektiviteten til en fryser er avgjørende for dens strømforbruk. Moderne frysermodeller, spesielt de med energimerker som A++ og A+++, kan forbruke mellom 100 og 250 kilowattimer (kWh) årlig.
Dette står i kontrast til eldre eller mindre effektive modeller, hvor forbruket kan være betydelig høyere. Om du har en 20 år gammel fryser, er det sannynlig at denne bruker mellom 50-25% mer strøm. Det vil si at en 20 år gammel fryser kan brukke opptil 500 kWh i året.
Kummefryser vs. Skapsfryser
Designet på fryseren spiller også en rolle. Kummefrysere (med lokk/dør på toppen) er ofte mer energieffektive enn skapfrysere. Dette skyldes varm luft er lettere enn kald luft, som fører til at kald luft synker, mens varm luft stiger.
Når en skapfryser åpnes, vil kald luft strømme ut mot gulvet og erstattes av varmere luft, som fryseren deretter må kjøle ned igjen. I en kummefryser har ikke den kalde luften mulighet til å sive ut forblir i fryseren. Dermed er kuldetapet mindre derimot, noe som gjør dem mer energieffektive.
En moderne, energieffektiv kummefryser kan bruke rundt 200 kWh per år, mens en tilsvarende skapsfryser kan bruke opp til 250 kWh. Selv om det ikke er voldsomme forskjeller, vil de fleste ha en fryser over mange år. Ved å velge en modell som er mer energieffektiv kan det bidra til å spare strøm og penger over tid.
Slik beregner du strømkostnader for fryseren:
Med dagens energimerking opplyses det forventet årlig strømforbruk i kWh. For eldre modeller er ikke dette alltid tilfellet.
Når det kommer til faktisk strømforbruk vil det variere til enhver tid. Selv om fryseren alltid er på, vil den ikke bruke like mye strøm hele tiden.
Fryseren bruker mest strøm når den startes opp. Når den når anbefalte -18 grader vil den gå over til standby og bruke langt mindre strøm. Dersom man åpner døren, eller legger inn noe som ikke er frossent, vil dette kunne senke temperaturen som gjør at fryseren begynner å jobbe aktive for å senke temperaturen, som øker forbruket.
Dersom du allerede har en fryser må man vite effekten (W) under standby og aktiv nedkjøling. Dette er ikke like enkelt, men om vi tar utganspunk i at en moderne fryser på 200L bruker rundt 200 kWt i året, kan vi regne oss tilbake til gjennomsnittlig effektbruk.
200 kilowatt/time, er 200 000 watt/time, delt på 365 dager, utgjør dette en gjennomsnittlig effekt på 547, avrundet til 550 watt.
Som nevnt tidligere, er en moderne fryser opptil dobbelt så energieffektiv som en 15-20 år gammel fryser. Om vi da anslår at en 20 år gammel fryser bruker dobbelt så mye strøm, vil dette tilsi en gjennomsnittlig effekt på 1100 watt, som vi kan bruke til å regne ut årlig strømforbruk.
1100 watt * 365/1000 = 400kWt.
Om vi så antar en strømpris på 125 øre/kWt (strømpris + nettleie), vil strømforbruket til den moderne fryseren koste 250 kr i året, mens den eldre fryseren vil koste det dobbelte.
Det er ikke stor forskjell i strømforbruket fra en ny fryser og en som er 5 år gammel. Men gitt at man kan få en relativt moderne fryser til 1000-2000 kroner på finn, kan det fort være gode penger på å bytte ut en 20 år gammel fryser i garasjen/kjelleren.
Tips for å redusere strømforbruket til fryseren
Dersom du alerrede har en relativt moderne, effektiv fryser, er det flere tips for hvordan du kan redusere strømforbruket fra fryseren ytterligere:
- Optimaliser temperaturen:
- Den ideelle temperaturen for en fryser er -18°C. Å sette den kaldere enn dette bidrar ikke til ytterligere bevaring av maten, men øker strømforbruket unødvendig.
- Optimal plassering:
- Temperaturten til omkring fryseren påvirker også energiforbruket. Unngå å plassere den ved siden av varmekilder som ovner, eller i direkte sollys. Sørg også for god ventilasjon rundt enheten for å forbedre effektiviteten.
- Avriming ved jevne mellomrom:
- Isoppbygging i fryseren reduserer effektiviteten og fører til høyere strømforbruk. Ved å avrime fryseren regelmessig sikrer du at den fungerer så effektivt som mulig. Moderne frysemodeller med automatisk avriming eliminerer dette problemet, men kan koster gjerne mer.
- Sjekk tetningslisten:
- Frysere og kjøleskap har en tetningslist langs døren som forhindrer at kald luft siver ut. Sjekk at denne er intakt med jevne mellomrom for å unngå at fryseren stadig må jobbe for å opprettholde lav nok temperatur.
Konklusjon
Energieffektivitet er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere strømforbruket og samtidig spare penger.
Selv om fryseren ikke er hvitevaren som trekker mest strøm i et hjem, er det som regel på 24 timer i døgnet over flere år. Ved å velge en energieffektiv modell, eller erstatte en eldre fryser, kan man spare penger over tid.
Besparelsen fra fryseren alene blir ikke allhverdens, men dersom man optimaliserer strømforbruket på tvers av alle hvitevarer, kan man spare flere tusen kroner i løpet av noen få år.