Hva er institusjonelle investorer? (med eksempler)


Av

Oppdatert

I aksje og verdipapirmarkedene snakker skiller man gjerne mellom private og institusjonelle investorer.

Private investorer er deg og meg, enten vi lever av å investere eller kun sparer litt på siden. Institusjonelle investorer er selskaper og organisasjoner som driver med investeringsvirksomhet, som oftest på vegne av klienter og kunder. Dette inkluderer banker, fondsforvaltere, forsikringsselskaper, pensjonsfond, statlige pensjonsfond og hedgefond.

Institusjonelle investorene står for mesteparten av handelen på den norske og andre utenlandske børser. De er også de største eierene i de fleste børsnoterte selskaper.

De forskjellige institusjonelle investorene

Som vi har nevnt inkluderer institusjonelle investorer banker, fondsforvaltere, forsikringsselskaper, pensjonsfond, statlige pensjonsfond og hedgefond.

Disse har forskjellige investeringsmandater, som igjen styrer hvordan de opererer i markedet.

Banker

Enelte banker har investerings avdelinger. Disse kan være involvert i fondsforvaltning, pensjonssparing og annen verdipapirvirksomhet på vegne av sine kunder.

Eksempler på norske og skandinaviske banker som kan regnes som institusjonelle investorer inkluderer DnB, Nordea og Danske bank.

Andre store utenlandske banker i samme kategori inkluderer JP Morgan Chase, Bank of New York, HSBC og societe generale.

Fondsforvaltere

En fondsforvalter tilbyr gjerne forskjellige fond til investorer. Dette kan inkluderer alt fra rentefond til aktive aksjefond.

Disse fondene vil investere pengene i aksjer og rentepapirer på vegne av sine klienter, og utgjør en stor del av aksjekapitalen i samtlige selskap.

Eksempler på norske fondsforvaltere inkluderer flere banker, som for eksempel DnB, Handelsbanken og Nordea, samt selvstendige fondsforvaltere som Odin fondene, Alfred berg og First fondene.

Eksempler på store internasjonale aktører inkluderes banker som JP Morgan, HSBC, samt fondfsforvalterene som Invesco, Fidelity og Blackrock.

Forsikringselskaper

Forsikringsselskaper er også en vesentlig institusjonell aktør i aksjemarkedet da kjøp og salg utgjør en vesentlig del av virksomheten.

Kort fortalt kan en del av pengene kunder betaler i forsikringspremie på forsikringene sine investeres i verdipapirer, deriblant i aksjer.

Eksempler på vesentlige norske forsikringsselskaper inkluderer Storebrand og Gjensidige og KLP. Eksempler to store aktører inkluderer Allstate og State farm. I Europa har man store aktører som Allianz i tyskland og Italienske Generali.

Pensjonsfond

Diverse pensjonsfond operer på samme måte som mange forsikringsselskaper. Bidragene fra kunder investeres videre i verdipapirer slik at avkastningen kan sikre at fondet kan møte forpliktelsene sine når kundene skal ta ut pensjon.

Disse pensjonsfondene kan være statlige så vel som private. En av de største aktørene på Oslo børs er Folketrygdfondet som eier betydelige andeler av et bredt spekter av selskaper på Oslo Børs. 

Dette inkluderer relativt store eierandeler i de store norske selskapene Equinor, Telenor, Mowi, Yara og Orkla. Andre store norske pensjons aktører inkluderer KLP og Storebrand.

Hedgefond

Hedgefond er en uensartet gruppe av profesjonelt forvaltede fond. Tradisjonelt ble begrepet brukt om fond som benyttet opsjoner og andre finansielle instrumenter til å sikre (”hedge”) seg mot verdifall.

I dag brukes begrepet for fond som organisert slik at de ikke er underlagt like strenge restriksjoner med hensyn til hvilke transaksjoner de kan foreta seg. 

Mens et aksjefond kun kan investere i aksjer, kan et hedgefond eksponere seg i alle markeder med  investeringer i aksje-, rente- og valutamarkedet eventuelt også i råvaremarkedet.

Det er ikke tillatt å markedsføre slike fond til norske investorer, noe som gjør visibiliteten til slike fond lavere, men som gruppe utgjør slike fond et betydelig institusjonell investorgruppe.