Merk at strømprisen over gjelder spotpris inkludert mva, men inkluderer ikke kostnadene for påslag, nettleie, eller reduksjonen fra eventuell strømstøtte (ved spotpris over 91,25 øre/kWh). Sørg også for å velg riktig strømregion i nedtrekksmenyen øvers til venstre for å se strømprisen der du bor.

Hva påvirker strømprisen?

Strømprisen er et resultat av tilbud (hvor mye elektrisitet som produseres) og etterspørsel (hvor mye elektristet som brukes). Derimot vil balansen mellom tilbud og etterspørsel påvirkes av en rekke faktorer. Dette inkluderer blant annet klimatiske forhold, produksjonskostnader, politiske vedtak og dynamikken i markedet.

En av de viktigste faktorene er klimaet i Norge. Norge har kalde vintere og ettersom fleste nordmenn varmer opp boligen sin med elektriske panelovner, er etterspørselen fra husholdningene større om vinteren. Dette fører ofte til høyere strømpriser på vinteren, mens prisene synker på sommeren, når etterspørselen er lavere.

En annen viktig klimatisk faktor er tilgangen på vann. Norges energiproduksjon er i stor grad basert på vannkraft. En følge av dette er at strømprisen vil variere med tilgangen på vann. Rikelige mengder regn og snø bidrar til å fylle opp vannreservoarene, noe som vanligvis resulterer i lavere priser. I tider med lite nedbør eller under kalde vintre, kan derimot vannstanden synke, som kan føre til høyere priser.

Markedet spiller også en viktig rolle. Norge er en integrert del av det nordiske og europeiske energimarkedet, der prisene påvirkes av tilbud og etterspørsel. Dersom strømprisen blir svært høy i våre naboland vil dette smitte over på det Norske kraftmarkedet. Import og eksport av elektrisitet kan dermed ha stor innvirkning på prisene.

Kostnadene ved energiproduksjon, inkludert prisen på fossilt brensel som naturgass og kull, samt kostnader knyttet til CO2-utslipp, påvirker også strømprisene her til lands. Når disse kostnadene øker, kan det føre til høyere priser i det europeiske kraftmarkedet som igjen kan smitte over til markedet i Norge.

Politiske og regulatoriske beslutninger påvirker også strømprisene. Subsider til fornybar energi eller avgifter lagt på karbonutslipp kan endre kostnadsbildet i energisektoren. Regler som enten fremmer eller begrenser utviklingen av infrastruktur som kraftlinjer og kraftverk, kan også spille en rolle.

Lær mer om hva som påvirker strømprisene i Norge her.

Hvor mye betaler du som sluttbruker for strømmen?

Din strømregning består av tre hovedkomponenter: forbruk av strøm (som kan inneholde et månedsgebyr), nettleie, og offentlige avgifter.

Forbruket ditt viser til hvor mye elektrisitet du har forbrukt over en gitt periode, målt i kilowattimer (kWh), samt prisen per kWh. Denne prisen kan svinge basert på typen strømavtale du har valgt, enten det er spotpris, fastpris, eller variabel pris.

Nettleien dekker kostnadene for transport av elektrisitet til boligen din gjennom strømnettet . Nettleien består av et fastledd og et energiledd, hvor energileddet varierer med ditt faktiske forbruk, mens fastleddet er en fast sum som betales månedlig. Ditt geografiske område bestemmer nettleieprisen, ettersom Norge er delt inn i forskjellige prissoner basert på nettinfrastrukturen.

Fra og med 1. juli 2022 ble en ny nettleiemodell introdusert for å fremme mer balansert strømbruk gjennom døgnet. Denne modellen innfører et kapasitetsledd, der du plasseres i en kategori basert på ditt maksforbruk i løpet de tre timene med høyest forbruk i forrige måned. Forbrukere med høy samtidig bruk av strøm kan ende opp med å betale mer, mens de som sprer forbruket sitt mer utover, potensielt kan betale mindre. Hensikten med denne endringen er insentivere strømforbrukere til å benytte den eksisterende kapasiteten mer effektivt.

Til slutt på man også betale offentlige avgifter. Disse omfatter merverdiavgift (mva), forbruksavgift (kjent som elavgift) og Enova-avgift. Merverdiavgiften (momsen) legges til som på alle andre varer og tjenester. Elavgiften er en skatt på bruk av elektrisitet som for 2024 har en sats på 16,44 øre/kwh. Enova-avgiften finansierer energifondet Enova som finansierer prosjekter for energieffektivisering og fornybar energi.

Slik fungerer strømstøtten

Siden desember 2021 har norske strømkunder fått strømstøtte for å bedre takle de høyere strømprisene i de senere årene. For 2024 forventes det at regjeringen vil utbetale omtrent 9,75 milliarder kroner i strømstøtte til norske husstander.

Støtten er fra september 2023 knyttet til timeprisen for strøm, og når prisen går over 73 øre per kWh ekskl. mva (91,75 øre per kWh ink mva), vil staten dekke 90% av kostnadene som overstiger dette beløpet​​.

Støtteordningen omfatter strømforbruk opptil 5 000 kilowattimer per måned for hvert målepunkt. Dette inkluderer også borettslag, de som permanent bor i fritidsboliger under gitte forutsetninger, samt gårds- og grendenett og kunder av nærvarme. Lokale nettselskap administrerer ordningen, og støtten vises som et direkte fradrag på strømregningen​​​​.

Strømstøtten gjelder alle uavhening av hvilken strømavtale de har. Det betyr at selv de med fastprisavtaler som er under den støtteberettigede prisen, vil motta tilsvarende støtte dersom spotprisen overstiger støttebeløpet.

Støtten blir kalkulert basert på spotprisen i forbrukerens prisområde, noe som kan resultere i betydelige variasjoner i støttebeløpet fra region til region​​. I tillegg vil støtten du får være knytte til ditt faktiske forbruk, til forskjellige tider på døgnet​​.

Strømregionene i Norge

Norges strømmarked er delt inn i fem strømregioner: Øst (N01), Sør (N02), Vest (N05), Midt (N03) og Nord (N04). Prisen i hver enkelt region vil påvirkes av tilgjengelighet på strømproduksjon og nettinfrastruktur.

En rekke faktorer bidrar til prisvariasjonene på strøm i de ulike regionene, inkludert vannstand i reservoarene for vannkraft, eventuelle brudd på strømnettet, flaskehalser i forsyningen og hvor eksponert regionen er til strømprisene i Europa for øvrig.

For eksempel kan høyere strømpriser på kontinentet drive opp priser også i Norge, spesielt i regionene sør i landet. Dette har vi sett de siste par åpene i form av at Nord og Midt ofte har nytt lavere strømpriser de siste årene, mens Sør, Øst og Vest har sett høyere priser.

Med Norges sterke avhengighet av vannkraft betyr tørre perioder potensielt lavere produksjon og høyere priser, særlig i områder med begrenset tilgang på alternative energikilder som vind- eller solkraft.

Slik kan du redusere strømforbruket

Å redusere strømforbruket er både gunstig for økonomien og miljøet. Selv i Norge, hvor en stor del av elektrisiteten produseres fra fornybare kilder som vannkraft, er det viktig å bruke energien på en effektiv måte for å avlaste både naturressurser og infrastruktur. Her er noen effektive tips for hvordan du kan redusere strømforbruket ditt:

  1. Velg energieffektive apparater: Ved kjøp av nye hvitevarer eller elektroniske enheter, se etter de som har den høyeste energiklassifiseringen. Disse apparatene forbruker mindre energi for den samme ytelsen, noe som kan lede til betydelige besparelser over tid.
  2. Optimaliser isoleringen i hjemmet: Å sørge for god isolasjon i vegger, tak, og rundt vinduer kan minske behovet for oppvarming, som utgjør en stor del av energiforbruket i norske hjem. Tetting av trekk kan også gjøre en stor forskjell.
  3. Smart bruk av oppvarming: Ved å benytte moderne termostater og systemer for smarte hjem, kan du styre oppvarmingen mer effektivt. Å justere temperaturen ned når du ikke er hjemme, eller i løpet av natten, kan føre til en betydelig reduksjon i strømforbruket.
  4. Bytt til LED-lys: LED-lamper bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle lyspærer og har lengre levetid. Skifte til LED kan derfor redusere kostnadene til belysning betydelig.
  5. Reduser standby-forbruk: En rekke apparater forbruker energi selv når de ikke er i bruk. Ved å koble fra disse eller bruke strømsparende kontakter, kan du minske dette passive energiforbruket.
  6. Vurder å installere solcellepaneler: Å produsere din egen elektrisitet kan redusere dine strømutgifter og gjøre deg mindre avhengig av nettstrømmen. I Norge kan du til og med selge overskuddsenergi tilbake til nettet, noe som kan gi ytterligere økonomiske fordeler.
  7. Bevisstgjør om energibruk: Enkle hverdagslige handlinger, som å slukke lys i rom du ikke bruker, kan i sum føre til store besparelser. Å oppdra barna til å være energibevisste kan også bidra til redusert strømforbruk i hjemmet.

Selv om noen av disse tiltakene kan kreve en initiell investering, vil besparelsene på strømregningen ofte være verdt investeringen.