Gjeld til egenkapital forhold (D/E): En introduksjon


Av

Oppdatert

D/E står for «debt-to-equity», som på norsk kan oversettes til gjeld til egenkapital, eller gjeldsforhold. D/E er et nøkkeltall som brukes i analyse av selskapers økonomiske helse ettersom det ser på forholdet mellom et selskaps gjeld og egenkapital. 

For investorer kan D/E være en viktig faktor å vurdere når de vurderer hvorvidt et selskap er en god investering. D/E kan gi verdifull innsikt i et selskaps gjeldsbyrde, og dermed gi en indikasjon på den finansielle risikoen forbundet med en investering i selskapet. 

I denne artikkelen vil vi forklare nærmere hva D/E er, hvordan det beregnes, og hvordan investorer kan bruke dette nøkkeltallet i selskapsanalyse. 

Kjernebudskap

D/E-forholdet er et nøkkeltall som brukes til å analysere selskapers økonomiske helse ved å se på forholdet mellom gjeld og egenkapital.
Investorer bruker D/E-forholdet som et verktøy for å vurdere selskapets økonomiske risiko og finansielle handlingsrom.
Et høyere D/E-forhold indikerer høyere finansiell risiko for selskapet. Samtidig kan høyere gjeldsgrad potensielt føre til høyere avkastning. En lavere gjeldsgrad gir større finansiell trygghet, men kan begrense avkastningen.
D/E-forholdet tar ikke hensyn til et selskapås gjeldskvalitet, egenkapitalens stabilitet, lønnsomhet eller kontantstrøm. Derfor bør D/E-forholdet brukes sammen med andre nøkkeltall og analyser.

Beregning av gjeld-til-egenkapital forholdet (D/E)

Gjeld til egenkapital forholdet beregnes ved å dele verdien av et selskaps gjeldsforpliktelser med verdien av selskapets egenkapital. 

D/E = Gjeld / Egenkapital

Tallene du trenger finner man i et selskaps balanseoppstilling, en av delene i regnskapet som viser et selskaps eiendeler og gjeldforpliktelser for en aktuell periode.

For eksempel, la oss si at et selskap har 100 millioner kroner i totale gjeldsforpliktelser (kort og langsiktig gjeld) og 200 millioner kroner i egenkapital. For å beregne gjeld til egenkapital forholdet, må man dele de totale gjeldsforpliktelsene med den totale egenkapitalen:

100 000 000 kr ÷ 200 000 000 kr = 0,5

Et gjeld-til-egenkapital forhold på 0,5 betyr at for hver krone av egenkapital har selskapet 50 øre i gjeld. Det er også verdt å nevene at et selskaps egenkpaital er verdien av selskapets totale eiendeler minus de totale gjeldforpliktelsene.

Et lavere gjeld til egenkapital-forhold regnes som å være sunnere, da det indikerer at et selskap har et lavere gjeldsnivå, som igjen gjør selskapet mindre risikabelt.

For å forenkle terminologien vil jeg bruke gjeldsforhold eller D/E-forhold når jeg refererer til gjeld-til-egenkapital forholdet (D/E) videre i denne artikkelen. 

Hvordan bruke gjeldsforholdet (D/E) for å analysere et selskap

Når man analyserer et selskap bak en aksje eller sammenligner to selskaper, kan gjeldsforholdet brukes som et verktøy for å vurdere selskapets økonomiske risiko og finansielle handlingsrom.

For det første kan man analysere et selskaps risiko ut i fra D/E-forhold (gjeldsgrad) ved å se på hvor stor andel av selskapets totale eiendeler som er finansiert med gjeld kontra egenkapital. Jo høyere D/E-forhold, desto høyere risiko kan det være for investorer, da selskapet har en større andel gjeld i forhold til egenkapital. 

Høy gjeldsgrad (høy D/E) betyr at selskapet må bruke en større del av inntektene sine til å betjene gjelden, og at det kan være mer sårbar for endringer i rentenivået og økonomiske omstendigheter. 

På den annen side kan selskaper med lav D/E ha mindre risiko og mer stabilitet, siden de har en større andel egenkapital og gjerne har lavere renteutgifter og dermed ikke er like utsatt for endringer i rentenivået.

Om man bruker D/E-forholdet for å sammenlikne to eller flere selskaper, er det viktig å også vurdere gjennomsnitts-D/E-forhold i bransjen selskapene opererer i. Noen bransjer har tendens til å ha høyere D/E-forhold enn andre. Typiske eksempler er selskaper innen energisektoren, særlig kraftselskaper og kapitaltunge deler av olje og gassnæringen.

Energiselskapene krever store investeringer for å utvinne, prosessere og distribuere energi. Disse investeringene kan være svært kapitalkrevende, men kan gi god avkastning. For å finansiere prosjektene velger mange selskaper i denne sektoren å ta på deg betydelige gjeldsforpliktelser.

Et annet godt eksempel er selskaper innen telekommunikasjon. Disse selskapene krever store investeringer i infrastruktur og teknologi for å utvide og oppgradere nettverk. Disse investeringene er også kapitalkrevende, det er derfor ikke uvanlig at selskaper i denne sektoren har en relativ høyt D/E-forhold.

Et lavt DE-forhold kan gi indikasjon på at et selskap har større finansielt handlingsrom. Et selskap med en lav D/E vil ansees som tryggere av en lånegiver, som dermed vil være med villige til å gi selskapet lån med gunstigere betingelser dersom selskapet trenger å låne penger til å investere i videre utvikling.

Et selskap med en lav D/E sier også noe om hvordan selskapets eiendeler er finansiert. Dersom selskapet sitter på store verdier, men har en lav D/E kan det indikere at selskapet har verdier som kan belånes dersom selskapet skulle trenger penger. Dette blir det samme som at en bank tar sikkerhet i eiendom ved lån til en privatperson.

Et selskap med en lav D/E kan også bety at selskapet ikke har like store renteutgifter. Dette kan gi selskapet større fleksibilitet og mindre risiko for økonomisk press ved endringer i rentenivået og/eller fallende resultater. På den annen side kan et høyt D/E-forhold signalisere at selskapet har mindre finansielt handlingsrom, da det har større andel gjeld og mindre egenkapital. Dette kan begrense selskapets evne til å finansiere investeringer og utvikling og/eller gjøre selskapet mer sårbart for negative endringer i rentenivået og fallende resultater.

Når man analyserer et selskap i en gitt bransje, kan man buke D/E-forhold til å sammenlikne selskapets gjeldsgrad sammenliknet med bransjegjenomsnittet, eller andre selskaper i samme bransje. Dette kan gi investorer få en bedre forståelse av hvordan selskapet er finansiert i forhold til bransjenormen og andre konkurrenter.

I tillegg er det også viktig å se på trenden til D/E-forholdet over tid, da dette kan si noe om selskapets finansielle strategi og beslutninger. Et økende D/E-forhold kan indikere at selskapet tar opp mer gjeld i jakten på vekst, mens et synkende forhold kan indikere at selskapet betaler ned gjeld og reduserer belåningsgraden sin for å styrke sin balanse.

På en annen side er det like viktig å se nærmere på hvorfor selskapets gjeld øker eller syker. Dersom selskapet tar opp gjeld for å investere i videre vekst kan dette være positivt, men dersom pengene brukes til å kjøpe tilbake aksjer eller betale ut utbytte kan dette virke positivt for akjonærer på kort sikt, men være ødeleggende for selskapets verdi på lengre sikt. 

Betydningen av D/E-forholdet for avkastning

Som nevt vil en et høyere D/E-forhold indikerer at selskapet bruker mer gjeld for å finansiere sine eiendeler, noe som øker den finansielle risikoen, dette er negativt. Derimot er det også viktig å tenke på at selskper også kan nyte godt av en høy gjeldsgrad, da det kan føre til høyere avkastning.

Et høyt D/E-forhold kan indikere at selskapet tar på seg for mye gjeld, noe som kan gjøre det vanskeligere for selskapet å oppfylle sine finansielle forpliktelser hvis inntektene reduseres. Dette påvirker først og fremst selskapets resultater, men kan også påvirke kredittverdigheten og låneevnen. 

På den annen side kan et lavt D/E-forhold indikere at selskapet ikke utnytter alle tilgjengelige finansieringsalternativer, noe som kan begrense vekstpotensialet. Selv om en lav D/E reduserer risikoen for et selskap og gir økt finansielt handlingsrom er egenkapital også en dyrere form for kapital. Dette skyldes at det som oftest er dyrere for selskaper å hente kapital fra investorer kontra å låne penger fra lånegivere.

Dette kan føre til at et selskap med en lav D/E som kanskje ville kunne betjene høyere gjeld har en mindre optimal kapitalisering. Dette kan redusere avkastningen til investorer i bytte mot større finansiell sikkerhet. 

Faktorer som påvirker D/E-forholdet

Interne og eksterne faktorer kan påvirke et selskaps D/E-forhold. Interne faktorer inkluderer selskapets egen finansielle strategi og beslutninger, mens eksterne faktorer inkluderer økonomiske kår og markedsforhold.

Endringer i rentenivået kan påvirke selskapets evne til å låne penger og dermed påvirke D/E-forholdet. Hvis selskapet har flytende rente på gjelden, og rentenivået øker, kan det føre til at selskapet må betale mer for å betjene eksisterende gjeld. 

Dersom et gjeldstynget selskap må refinansiere gjelden sin i markedsforhold med økte renter kan dette føre til at selskapet blir nødt til å øke sin gjeldsgrad ytterligere. Dette kan føre til at D/E-forholdet øker, noe som øker den finansielle risikoen og dermed gjøre selskapet mindre attraktivt for investorer og långivere.

På den annen side, hvis rentenivået synker, kan det føre til at selskapet kan refinansiere eksisterende gjeld til lavere renter. Dette kan redusere selskapets totale gjeld og dermed redusere D/E-forholdet. Dette reduserer det finansielle risikoen i selskapet og kan gjøre det mer attraktivt for investorer og långivere.

Økonomiske forhold, som for eksempel en resesjon, kan også påvirke selskapets inntekter og kostnader, noe som igjen kan påvirke D/E-forholdet. En resesjon kan føre til at et selskaps omsetning og resultat/inntjening synker, noe som igjen kan gjøre det vanskeligere for selskapet å betjene gjelden sin. Dette kan føre til at selskapet han mindre resurser til å utvikle selskapet, eller at det må refinansiere, noe som kan øke D/E-forhold og dermed selskapets finansielle risiko.

En resesjon kan også føre til at et selskap må skrive ned verdien på sine eiendeler, noe som vil redusere selskapets egenkapital. Dette kan også øke D/E-forholdet. Under en resesjon kan D/E-forholdet også påvirkes ved å gjøre det vanskeligere for selskapet å skaffe ny gjeld. Långivere kan være mindre villige til å låne penger til selskaper under en utfordrende økonomiske tider, noe som kan gjøre det vanskeligere for selskapet å øke sin gjeld, særlig om gjeldsgraden er relativt høy i utgangspunktet.

Det er også verdt å merke seg at en resesjon kan føre til at selskapet må selge eiendeler eller redusere utgifter for å redusere gjelden. Dette kan bidra til å redusere D/E-forhold, men dette kan gå på bekostning av selskapets verdi.

Endringer i D/E-forholdet kan også indikere et skift i selskapets finansielle strategi, som økte vekstambisjoner eller et ønske om å redusere risikoen. Det er derfor viktig å analysere hva som ligger bak endringene i forholdet for å forstå hva det kan si om selskapets økonomiske situasjon og fremtidige mål.

Varianter av D/E-forhold

Det finnes flere varianter av D/E-forholdet. Dette kan for eksempel være at man kun inkluderer selskapets rentebærende gjeld i stedet for selskapets totale gjeldsforpliktelser (levrandørgjeld etc.). De mest vanlige variantene er:

Rentebærende gjeld-til-egenkapital forhold 

Dette forholdet sammenligner et selskaps rentebærende gjeld (dvs. gjeld som skal betales tilbake med renter) med dets egenkapital. Rentebærende gjeld er som oftest gjeldsforpliktelser til banker og andre finaninstutisjoner samt obligasjoner til renteinvestorer. Dette inkluderer som oftest ikke gjeldsforpliktelser til kunder og levrandører, da selskaper som regel ikke betaler renter på denne gjelden.

Dette er den mest hyppige brukte formen for D/E da levrandørgjeld som regel er kortisiktig og inngår i større grad som en del av selskapets drift. En måte å se på det er at levrandørgjeld er pengene en privatperson fra tid til annen skylder ved bruk av kredittkort, men som betales løpende, før man blir pålagt renter, kontra et boliglån som betales med renter over flere år.

Langsiktig gjeld til egenkapital-forhold

Dette forholdet sammenligner et selskaps langsiktige gjeld (dvs. gjeld som skal betales tilbake over mer enn et år) med dets egenkapital. Dette gir en indikasjon på hvor mye langsiktig gjeld selskapet har i forhold til hva som er tilgjengelig for å betale tilbake gjelden.

Dette er tallet kan ofte være nokså likt rentebærende gjeld til egenkapital, ettersom gjeldsforpliktelser til kunder og levrandører som oftest er kortisiktige og ikke innebærer betaling av renter. Samtidig vil denne formen for D/E potensiellt kunne ignorere en stor gjeldsforpliktelse dersom en stor del av den rentbærende gjelden må tilbakemetales innen 1 år.

Kortsiktig gjeld til egenkapital-forhold

Dette forholdet sammenligner et selskaps kortsiktige gjeld (dvs. gjeld som skal betales tilbake innen ett år) med dets egenkapital. Dette gir en indikasjon på hvor mye kortsiktig gjeld selskapet har i forhold til selskapets egenkapital.

Dette tallet sier ikke like mye om selskapets totale kapitalstruktur, men kan ha verdi dersom man ønsker å vurdere et selskaps balanse på kort sikt.

Dersom et selskap har et relativt høy kortisiktig gjeld til egenkapital forhold og samtidig begrenset evene til å betale tilbake gjelden i sin helhet, vil dette bety at selskapet sannsynligvis må refinansiere deler av gjelden.

Total gjeld til egenkapital-forhold

Dette forholdet sammenligner et selskaps totale gjeld med dets egenkapital. Dette gir en indikasjon på hvor mye gjeld selskapet har totalt sett i forhold til selskapets egenkapital. Sammen med rentebærende gjeld til egenkapital er dette en av de mest brukte variantene.

Eksempel (Equinor) 

Nå som gi har gått gjennom hva D/E-forholdet er, hvordan man kan se på det, og varianter av D/E, kan vi se på tallene for et ekte selskap.

Over kan du se balanseoppstillingen til Equinor fra regnskapsåret 2022, som viser selskapets balanse ved utangen av 2022 og tallene fra året før.

For å regne ut D/E-forholdet må vi finne selskapets egenkapital og gjeld. Egenkapitalen er oppgitt til 53 988 millioner USD (total equity). Selkapets totale gjeld er 104 032 millioner USD (total liabilities).

Basert på disse tallene var D/E-forholdet ved utgangen av 2022 for equinor 1.92. Dette tallet kan det være fornuftig å sammenlikne med andre olje og gass selskaper, samt bransjenormen for å vurdere om equinor har en høyere eller lavere gjeldsgrad sammenliknet med sine konkurrenter.

Dette tallet tar for seg selskapets totale gjeldsforpliktelser. Dette inkluderer kortsiktig levrandørgjeld som ofte er en del av selskapets daglige drift og ikke lånte penger som en brukt på investeringer i selskapet. 

For å heller se på dette kan vi regne ut D/E-forholdet for rentebærende gjeld. Da bruker vi finansiell gjeld (rentebærende gjeld) fremfor den totale gjelden. Ved utgangen av 2022 var dette 32 167 millioner USD for equinor (finance debt + lease liabilities).

Om vi regner på dette får vi et D/E-forhold for rentebærende gjeld på 0.59. Dette er betydelig lavere sammenliknet med tallet for den totale gjelden. Også dette tallet kan sammenliknes med konkurrenter og bransjenormen for å vurdere belåningsgraden til Equinor.

Det er også verdt å undersøke hvordan tallet har utviklet seg for equinor over tid for å danne seg et bilde av hvor selskapet står økonomisk.

Hva er et bra D/E-forhold?

Det er ingen fasit for hva som anses som et bra eller optimalt D/E-forhold, da det avhenger av selskapets bransje og situasjon. Men generelt sett, ansees et lavere gjeld til egenkapital-forhold som bedre enn et høyt. 

Et lavt D/E-forhold indikerer at selskapet har en sterkere økonomisk ryggrad og vil bli mindre påvirket av sine gjeldsforpliktelser ved endringer i økonomien eller selskapets resultater. Dette kan gjøre selskapet mer attraktivt for investorer og långivere.

Dette største motargumentet til dette er at gjeld kan øke avkastningen til aksjonærene. Så lenge selskapet har økonomien til å betjene gjelden er det derfor de som vurderer at et slikt selskap kan være en potensielt bedre investering.

Som nevt tidligere vil enkelte bransjer ha høyere eller lavere D/E-forhold enn andre. Det er derfor viktig å sammenligne et selskaps forhold med bransjenormen for å få en god forståelse av selskapets finansielle situasjon.

Enkelte investorer og analytikere anser et D/E-forhold på rundt 1, eller lavere som et godt forhold, mens andre anser et forhold på 0.5 eller lavere som tryggere, og mer attraktivt. Men det er ikke en fast regel.

En bedre måte å se D/E-forhold på er som en byttehandel. Lav gjeld gir større finansiell trygghet, men lavere avkastning, mens høyere gjeld kan gi potensieltgi  høyere avkastning på bekostning av høyere finansiell risiko.

Hvilke selskaper har høy D/E

Det finnes flere bransjer som vanligvis har høye D/E-forhold. Dette gjelder først og fremst selskaper som opererer innenfor Infrastruktur og kapitalintensive bransjer. 

Dette inkluderer enkelte selskaper innen olje og gass (Energi), kraftprodusenter, eiendomsselskaper, telekomnunikasjonsselskaper og selskaper innen bank og finans. 

Disse selskapene har høye D/E-forhold på grunn av de høye investeringene som kreves for å drive virksomheten. Når det kommer til bank og finans er det noe anderledes, da gjeld er en del av driften.

Hvilke selskaper har lav D/E

Det finnes ingen bransjer som har typisk lave D/E-forhold, men det finnes noen bransjer som vanligvis har lavere forhold enn andre.

Et eksempel er teknologiselskaper. Disse har ofte høye inntekter og lave utgifter og har dermed en tendens til å ha lavere D/E-forhold enn andre bransjer. Når det er sagt er det stor forskjell mellom yngre og eldre teknologiselskaper. Eldre, etablerte selskaper har gjerne kapasiteten til å ta på seg mer gjeld kontra et yngre, teknologiselskap som er i stadig vekst.

Begrensninger ved bruk av D/E-forhold

D/E-forholdet er et nyttig verktøy for å vurdere et selskaps finansielle risiko og evne til å betjene gjelden, men det har også noen begrensninger.

For det første tar ikke D/E-forholdet hensyn til kvaliteten på gjelden eller egenkapitalen. Et selskap kan ha et høyt forhold, men hvis gjelden er lavrente og egenkapitalen er stabil, kan det være mindre risikabelt enn et selskap med et lavere forhold, men med høyrente gjeld og usikker egenkapital.

Det sier heller ikke noe om selskapets lønnsomhet eller kontantstrøm. Et selskap kan ha et høyt D/E-forhold, men hvis det er lønnsomt og har god kontantstrøm, kan det ha evnen til å betjene gjelden sin uten vesentlig risiko for aksjonærer.

Som alle andre nøkkeltall bør ikke D/E-forholdet brukes alene for å vurdere et selskaps finansielle situasjon. Det bør brukes i kombinasjon med andre finansielle nøkkeltall og analyser for å få en fullstendig forståelse av selskapets finansielle situasjon.

Konklusjon

D/E-forholdet er en nøkkelindikator for å vurdere et selskaps økonomiske helse. Det gir innsikt i forholdet mellom gjeld og egenkapital, og dermed den finansielle risikoen forbundet med selskapet. 

For investorer er D/E-forholdet en viktig faktor å vurdere når de skal avgjøre om et selskap er en god investering eller ikke. Et lavt D/E-forhold anses generelt som gunstig da det indikerer en lavere gjeldsbyrde og dermed mindre finansiell risiko. Imidlertid kan et høyere D/E-forhold også føre til høyere avkastning for investorer, selv om det innebærer høyere risiko. 

Det er viktig å se på D/E-forholdet i sammenheng med bransjegjennomsnittet og andre nøkkeltall for å få en helhetlig forståelse av selskapets økonomiske situasjon. D/E-forholdet har sine begrensninger og bør suppleres med andre finansielle analyser for å danne et grundig bilde av et selskaps finansielle helse.