Beste rente på sparekonto (Mai 2024)

Av

Oppdatert

Det finnes mange forskjellige sparekontoer å velge mellom. I denne oversikten ser vi på de beste sparekontoene, som gir deg høy innskuddsrente uten krav om medlemskap, bindingstid eller uttaksbegrensninger.

Hvilken bank har den beste sparerenten?

Bruk oversikten under hentet fra finansportalen for å finne banken som gir deg den sparerenten. Oversikten tar utgangspunkt i inskudd på 50 000 kr for en 35 åring. Merk at enkelte av spareproduktene tilbyr ulik rente basert på størrelsen på innskuddet. Du kan endre beløp og alder under «detaljer».

Videre tar listen utgangspunkt i sparekontoer med flytende sparerente uten krav om andre produkter, medlemskap, bindingstid eller begrensninger i uttak fra konto.

Data fra Finansportalen
Data fra Finansportalen

Hvor mye kan du tjene på å bytte sparekonto?

Det er betydelige forskjeller i innskuddsrentene som tilbys av ulike banker. De fleste store norske forbruksbankene tilbyr dessverre langt lavere innskuddsrenter sammenlignet med mange andre mindre aktører.

Dette tjener gode de penger på ettersom mange kunder ikke følger med på renteutviklingen på sparekontoen. Om du har penger på sparekonto er det penger å hente ved å undersøke om du kan få en bedre sparerente i en annen bank.

La oss se på et konkret eksempel. Dersom du har 100 000 kroner på en sparekonto med en innskuddsrente på 2.50%, vil du tjene 2500 kroner i renter om du lar pengen stå på konto i 1 år. Om du heller bytter til en sparekonto med en innskuddsrente på 4.5%, vil du tjene hele 4500 kroner i året. Det er en økning på 2000 kroner i året, kun ved å velge den rette sparekontoen!

Prøv kalkulatoren under for å se hvor mye du kan tjene på å bytte sparekonto.


Typer sparekonto

Når du vurderer hvilken sparekonto som passer best for deg, er det viktig å gjøre seg kjent med de ulike typene sparekontoer som er tilgjengelige. Hver type har sine egne fordeler og ulemper, og valget ditt bør avhenge av dine spesifikke økonomiske mål og behov. Her er en nærmere titt på de vanligste typene sparekontoer.

  • Vanlig Sparekonto: Dette er den mest grunnleggende typen sparekonto som tilbys av de fleste banker. Den gir deg en sikker og fleksibel konto å sette pengene dine, hvor renten varierer i takt med renteutviklingen generelt. Denne typen konto er egnet for de som ønsker å holde pengene lett tilgjengelige for daglige utgifter og nødsituasjoner.
  • Høyrentekonto: Høyrentekontoer gir deg ofte en høyere innskuddsrente enn vanlige sparekontoer. Disse kontoene er populære blant de som ønsker å øke avkastningen på sparepengene sine uten å ta for mye risiko. Imidlertid kan de ha noen betingelser, som et minimumsinnskudd eller et begrenset anntal gebyrfrie uttak.
  • Fastrenteinnskudd: Fastrenteinnskudd gir deg en fast innskuddsrente over en bestemt tidsperiode, vanligvis fra noen måneder til flere år. Dette gir forutsigbarhet for avkastningen, men midlene dine er bundet for en avtalt periode. Denne typen konto er egnet for de som ønsker stabilitet i avkastningen og kan planlegge langsiktig.
  • Boligsparing for ungdom (BSU): BSU-kontoer er spesielt utviklet for unge som sparer til sitt første boligkjøp. I tillegg til bankenes beste innskuddsrentene får man også fradrag på skatten på innskudd som gjør det til det mest gunstige spareproduktet i Norge. Merk at pengene man setter inn på kontoen blir låst ved årsskiftet, og midlene du sparer opp må brukes på boligformål når kontoen avsluttes. 

Betingelser på sparekonto

Om du har bestemt deg for hvilken type konto som passer for din sparing, bør du gjøre deg kjent med de spesifike betingelsene for kontoen. Betingelsene kan variere fra en bank til en annen, selv om spareproduktet er nokså likt. I noen tilfeller kan dette påvirke hvordan du kan bruke kontoen, hvilken rente du kan forvente og tilgangen til midlene på kontoen din. Noen av de vanligste betingelsene inkluderer:

  • Krav om annet produkt: Noen banker krever at du også har andre produkter hos dem, som for eksempel brukskonto. Dette kan være en strategi for banken for å forsøke å få deg til å bruke de som primærbank.
  • Krav om medlemskap: Enkelte sparekontoer er kun tilgjengelige for medlemmer av en fagforening eller bolibyggelag. Enkelte lokale sparebanker krever også at du er inbygger i området de betjener for å kunne opprette konto.
  • Bindingstid/avtaleperiode: Noen sparekontoer kan ha en fastsatt tidsperiode hvor pengene må forbli på kontoen uten at du kan ta dem ut. Dette kan variere fra noen få måneder til flere år. Å bryte denne bindingstiden kan resultere i gebyrer eller tap av rente.
  • Aldersgrense: Noen sparekontoer kan ha aldersrestriksjoner, for eksempel at de kun er tilgjengelige for voksne eller for mindreårige med foreldre/foresattes samtykke. BSU er det beste eksempelet på dette.
  • Minsteinnskudd: Enkelte sparekontoer kan kreve et minimumsinnskudd for å åpne en spesifik type kontoen. Dette beløpet kan variere fra bank til bank. For enekelte spareprodukter vil du ikke få annonsert rente med mindre man tilfredstiller dette minstebeløpet.
  • Beløpsgrense: Noen sparekontoer kan ha begrensninger på hvor mye du kan sette inn på kontoen og fortsatt få samme innskuddsrente. Dersom beløpet du setter inn ovserstiger beløpsgrensen raser ofte innskuddsrenten på beløpet som overstiger grensen.
  • Innskuddsgaranti: De fleste sparekontoer i Norge er dekket av bankenes sikringsfond for norske banker eller Den svenske innskuddsgarantiordningen for svenske banker. Dette gir en ekstra trygghet for pengene dine i tilfelle banken skulle møte problemer. Det er viktig å være klar over beløpsgrensene som gjelder for innskuddsgaranti, da de kan variere.
  • Kapitaliseringsperiode: Rentes rente-effekten kan variere avhengig av hvor ofte renten kapitaliseres. Enkelte banker tilbyr kontoer som kapitaliserer renten månedlig, men det mest vanlige er årlig.
  • Uttaksbegrensninger: Noen sparekontoer kan ha begrensninger på hvor ofte og hvor mye penger du kan ta ut fra sparekontoen. Dette kan påvirke din tilgjengelighet til midlene dine når du trenger dem.
  • Rentetrapp: Noen banker tilbyr høyere rente når du har mer penger på kontoen. Dette kan gi økonomisk insitament til å spare mer.
  • Rente fra første krone: Dette betyr at du tjener rente fra den første kronen du setter inn på kontoen, uavhengig av saldoen.

Det er viktig å merke seg hvilke betingelser som er forbundet med sparekontoen du vurderer, slik at du velger den som passer ditt behov. En av de mest vanlige feilene er å velge en konto med uttaksbegrensninger eller begrenset tilgang til midlene.

For eksempel, dersom du ønsker en sparekonto som skal fungerer som en bufferkonto er det lurt å velge en sparekonto uten bindingstid eller uttaksbegrensninger, slik at du har tilgang til pengene dine når behovet melder seg.

Innskuddsgaranti

Du bør alltid velge sparekonto i en bank som tilbyr Innskuddsgaranti. Dette sikrer at pengene dine er trygge selv om banken skulle møte problemer. De fleste sparekontoer som tilbys til norske privatkunder er sikret av bankenes sikringsfond for norske banker eller den svenske innskuddsgarantiordningen for svenske banker. 

Som kunde i en norsk bank er innskuddet ditt dekket fra første krone og opptil 2 millioner norske kroner. Garantien gjelder pr. kunde pr. bank. Hvis du har flere kontoer i samme bank, gjelder garantien 2 millioner totalt i banken.

Som kunde i en utenlandsk bank i Norge er du dekket av innskuddsgarantien i bankens hjemland. I EU- og EØS-området er garantibeløpet 100 000 euro eller et tilsvarende beløp i lokal valuta. I Norge er det enkelte svenske banker som tilbyr sparekonto til pårivatkunder, her vil du være dekket opp til det beløp i svenske kroner som tilsvarer 100 000 euro. 

Dersom banken også har valgt å bli medlem av den norske innskuddsgarantiordningen, er du dekket opptil 2 millioner kroner. Den norske ordningen dekker da differansen mellom 100 000 euro og 2 millioner kroner. Bankene plikter å informere om hvilken garanti som gjelder.

For din egen økonomiske sikkerhet anbefaler vi at du velger en sparekonto som er dekket av innskuddsgaranti. Dette gir deg trygghet for at pengene dine er beskyttet uansett hva som skjer.

Dersom du har såpass med oppsparte midler at du overstiger summen som er dekket av innskuddsgarantien i en bank, bør du vurdere å åpne en sparekonto i en annen bank, slik at du ikke har usikrede midler i banken. 

Hvordan bytte sparekonto?

Bytte av sparekonto er en enkel prosess, spesielt med den økende tilgjengeligheten av digitale banktjenester.

Når du har funnet en bank med et tilbud som appellerer til deg, velger du den nye sparekontoen du ønsker å åpne. De fleste banker tilbyr en enkel online søknadsprosess der du vil bli bedt om å fylle ut nødvendig informasjon og bekrefte identiteten din, vanligvis ved hjelp av BankID.

Den nye kontoen er vanligvis tilgjengelig i løpet av kort tid og du kan enkelt overfør pengene fra din nåværende sparekonto til den nye kontoen direkte fra nettbanken din ved å oppgi kontoopplysningene for den nye kontoen.

Sørg for å oppdatere betalingsinformasjonen din for eventuelle automatisk trekk eller betalinger som var knyttet til den gamle kontoen.

Alternativer til sparekonto

Selv om sparekonto er en trygg og enkel måte å spare penger på, finnes det også andre alternativer til sparing som kan gi god avkastning. Her er noen alternative måter å plassere pengene dine på:

  • Boligsparing for ungdom (BSU): BSU-kontoen er spesielt utviklet for unge som sparer til sitt første boligkjøp. I tillegg til en av markedets beste innskuddsrente får du skattefradrag på innksudd, noe som gjør den til en svært attraktiv måte å spare penger på hvis du har boligplaner i fremtiden.
  • Fastrenteinnskudd: Fastrenteinnskudd gir deg en forutsigbar rente over en bestemt tidsperiode. Dette kan være en god løsning om du ikke trenger tilbgang til pengene for en viss periode, og /eller foretrekker stabilitet og vil unngå fluktuasjoner i rentenivået.
  • Nedbetale gjeld: Å bruke ekstra penger på å nedbetale gjeld kan være en smart økonomisk strategi. Dette kan inkludere å betale ned kredittkortgjeld, forbrukslån, billån, eller annen gjeld med høyere rentesatser enn det du kan tjene på en sparekonto.
  • Investere i aksjer, aksjefond eller rentefond: For de som er villige til å ta på seg noe risiko, kan investering i aksjer, aksjefond eller rentefond være en måte å øke avkastningen på sparepengene sine. Dette gir muligheten for høyere potensiell vekst, men det innebærer også risiko for tap. Det er viktig å ha en god forståelse av investeringer og diversifisere porteføljen din for å minimere risikoen.